Informació de l'evolució de les mesures pel gust i olor de l'aigua de la xarxa municipal

Durant el mes de març del 2020, l’Ajuntament de Viladrau va rebre algunes queixes de veïns i veïnes respecte al mal gust i olor que tenia l’aigua potable de la xarxa municipal. Es tractava del segon episodi, després que el passat mes de juny i durant tot el passat estiu, es patís aquest problema.

Per tal de gestionar i posar solució a la problemàtica, des de l’ajuntament es van dur a terme les següents accions:

 • De forma immediata vàrem contactar amb la concessionària SOREA, per traslladar les queixes rebudes dels usuaris/es, per requerir una primera i urgent intervenció per determinar quina era la causa.
 • SOREA, va posar en marxa la inspecció de diferents mostres preses en diferents punts de la xarxa per determinar el problema que patia l’aigua del municipi. Des del primer moment, van creure que es tractava d’un nou episodi de geosmina, però calia els resultats per confirmar-ho.
 • Paral·lelament, l’Ajuntament de Viladrau es va posar en contacte amb el Departament de Salut per a demanar l’assessorament i la intervenció de tècnics en l’assumpte. Es van acordar els següents passos:
  • programació en caràcter d’urgència d’una reunió on hi fossin presents les tècniques del Departament de Salut, Sorea i l’Ajuntament.
  • avançar les analítiques anuals del departament de salut.
  • tot i creure que el problema seria novament la geosmina, controlar en les analítiques el paràmetre de les microcistines, que si bé no era probable que hi fos, si que era recomanable mirar-ho per la seva consideració de tòxic.
  • seguiment i control des del departament de salut de les accions realitzades per la concessionària.
 • Es va instar d’immediat a SOREA a comprovar el paràmetre de les microcistines, i des de l’Ajuntament es va encarregar un estudi independent per a comprovar els paràmetres de l’aigua i així obtenir informació d’una segona font.
 • Rebuts el resultats de SOREA, aquests van confirmar que efectivament el problema es tractava de geosmina, fet que alterava la olor i en conseqüència el gust de l’aigua. Els resultats de microcistines va donar negatiu, verificant que l’aigua era segura pel consum humà.
 • Per altra banda, els resultats de l’estudi independent encarregat per l’Ajuntament, indicava el mateix, confirmant també la geosmina i la inexistència de microcistines.
 • Resultats en mà, es va instar a Sorea a posar solució al problema. Els experts consultats coincidien que canviar un dels filtres existents per un filtre de carboni actiu dins el procés de tractament de la nova Etap que va entrar en funcionament el passat juliol, corregiria en gran mesura o en la seva totalitat el problema, millorant la qualitat de l’aigua.
 • Es va demanar que s’incorporés el nou filtre amb màxima celeritat, i el dia 17 de març va quedar instal·lat.
 • Passat aquest temps prudencial des de la seva instal·lació, podem confirmar que la qualitat de l’aigua ha millorat, i esperem que es sostingui en el temps.

Des de l’Ajuntament continuarem ben atents al control i seguiment de la qualitat de l’aigua i al servei que ens ofereix la concessionària, prenent sempre les accions necessàries.

Com sempre, restem a la vostra disposició per qualsevol consulta que ens vulgueu fer arribar.

*Podeu consultar els resultats de les analítiques als següent PDFs